Nehir Suyu Arıtma Sistemleri
Sistem dizaynı fiziksel ve kimyasal arıtıma prensipleriyle yapılır
50 m3/saat ve 100 m3/saat kapasiteli iki standart sistem mevcuttur; daha yüksek kapasiteler için çoklu sistem dizaynlarıyla kişiye özel çözümler yapılmaktadır.
Geleneksel çökellme havuzlarına göre 10 kat fazla çökelme alanı sağlanır
Korozyona dayanıklıdır, PVC plakalar tamamen suya batık halde bulunur
Optimum çökelme için plakalar 55 derece açıyla yerleştirirlir
Kendi kendini temizleyen plakalar ve hareket etmeyen parçalar sayesinde işletme maliyeti düşüktür
Az yer kaplayan dizaynıyla daha verimli alan kullanımı sağlar.
Ön klorlama, koagülasyon-flokülasyon, lamella arıtma, kum filtrasyonu ve klorlama ünitelerinden oluşan kompakt arıtım sistemleri askıda katı madde giderimi için ideal bir prosestir.
Irak'ta nehirlerden veya diğer doğal kaynak sularından alınan su evsel kullanım için uygun kalitede su üretilmesi için kullanılır. (içme suyu veya diğer kullanım alanları)
Su arıtma tesisisin içerdiği sistemler aşağıda yazılıdır;
1. ÖN KLORLAMA
WHO (Dünya Sağlık Örgütü) standartlarına uygun kaliteli arıtma elde etmek için, çökeltme veya filtrasyondan önce klorla ön arıtma gerekli bir uygulamadır.
2. KOAGÜLASYON-FLOKÜLASYON
Flokülasyon-Koagülasyonun amacı, türbülansa neden olan ve çoğu zaman kararlı kolloidalları oluşturan çok ince partikülleri su bileşenlerinden gidermektir.
3. LAMELLA ARITMA
Kimsayal arıtmadan sonra ham suyun arıtımı genellikle çökeltme ile yapılır. Gerekli çökeltme alanını azaltmak için genelde lamellar çökeltme kullanılır. Konvansiyonel çökeltmelerden farklı olarak,lamella çökeltme düşük yüzey alanında yüksek çökeltme alanı sağlıyarak yerden tasarruf sağlar. Çökeltmeden sonra, arıtılmış su depolama tankına geçer, depolama tanklarından su yatay santrifuj pompalarla kum filtrelerine basınçlandırılarak verilir.
4. KUM FİLTRE
Kum filtrenin amacı, çökeltme prosesi ile giderilemeyen bütün küçük parçaların ve flokların giderilerek temiz suyun genel kullanıma hazır hale gelmesini sağlar.
5. DEZENFEKSİYON (SON KLORLAMA)
Son klorlama ile arıtılmış suda gerekli olan bakiye klor miktarı sağlanarak suda bakteriyolojik kirlilik bulunmadığından emin olunması sağlanır.